BOŽIČNI VEČER V OBJEMU GLASBE IN CERKVENEGA PETJA

Letošnja Božična Vigilija se je v cerkvi sv. Jurija v Dutovljah začela z Božičnico, ki so jo pripravili pevci Cerkvenega pevskega zbora iz Dutovelj, pod vodstvom organistke Polone Tominec in Radovana Kosiča.  

Verniki smo najprej prisluhnili uvodnim besedam povezovalke Vesne Škapin, ki je poudarila pomen poslanstva našega zemeljskega življenja, tudi z besedami svetega očeta: »Le če izstopamo iz sebe, odpiramo vrata, ki vodijo h Gospodu.« Pevci pa so s pesmijo K nebu povzdignimo solzne oči, pričarali tiho vzdušje Svetega Večera z upanja polnim pričakovanjem na gospoda Jezusa Kristusa.

"Kajti kdo je naše upanje in naše veselje in venec, s katerim bi se lahko ponašali pred našim Gospodom Jezusom ob njegovem prihodu, če ne prav vi?"  (1 Tesaloničanom 2)

Sledila je pesem Božična uspavanka z odličnim solo nastopom domačina, tenorista Tomaža Novaka. Naslednja odpeta pesem Prišla je noč, je vernike spomnila, da le-ta prinaša spoznanje, da je sreča, veselje in zadovoljstvo v nas samih in da je Bog tisti, ki želi, da smo srečni.

Čarobni verzi Sveta noč, blažena noč so zaključili Božičnico in naznanili začetek svete maše.

Gospod Župnik je v pridigi ponovno poudaril pomen Božiča kot verskega praznika. Posebej je izpostavil besedo »Božiček«, ki se te dni ponavlja povsod okrog nas in zavaja občestvo z nepravim razumevanjem Boga in božjega kraljestva. Božiček pomeni mali Bog in ni v nobeni povezavi z možem z belo brado in rdečo kapo, ki ga srečamo v reklami za Coca-Colo. Pravi Bog je skrit v Jezusu, ki se je rodil na Božični večer in je naš Odrešenik. Gospod Župnik je vsem prisotnim voščil Blagoslovljen Božič in naj nam novorojeno Dete podari miru, veselja in njegove ljubezni. Kot je navada, je po koncu maše v procesiji skozi cerkev in v Zakristijo vsem tudi osebno podaril Božična voščila. To je bila tudi priložnost, da smo si ogledali jaslice od blizu. Prečudovite so! Naredili so jih naši prvoobhajanci s starši. Tako je letošnje sporočilo jaslic dvojno, ne le, da se nam je rodil Jezus, temveč, da bi otroci s pomočjo staršev in drugih vernikov, znali in zmogli v življenju srečavati Jezusa in hoditi z njim po poti.

Ta sveti večer je dobil poseben čar ob glasbi orgel in petjem božičnih pesmi. Te nam vedno raznežijo dušo in če jih zapojemo skupaj s pevci na koru ali z nekom, ki ga poznamo in nam je blizu, je Božič še bolj radosten in vesel. Zborovsko petje je res lepa priložnost za druženje in prav je, da to ohranjamo tudi v prihodnje.