Poseben kraj: Zatočišče tišine, spočetje burje, pomnik zgodovine

Jesenski dnevi so primernejši za krajše izlete v naravi, saj so dnevi krajši. Če ste prehodili že vse bližnje kraške griče, potem je Vipavska dolina še najbližje za odkrivanje novih romarskih poti.

Pod Čavnom in Kucljem, se na sredi vzpetine nad vasjo Vrtovin, popenja »školj« - velika skala. Ta ima bogato zgodovino. Školj nad Vrtovinom je bil namreč poseljen že pred več kot 3500 leti. 

Pod školjem je vodila glavna rimska cesta iz Ogleja proti Emoni. Ob koncu antike, med 4. in 7. stoletjem, je na Školju v resnici stalo utrjeno mesto Rimljanov, ki so se iz svojih vipavskih selišč zatekli nanj, da bi se rešili pred plenilskimi hordami barbarov. Prostor je bil povsem obzidan, meril je 450 metrov v dolžino in 105 metrov v širino. Še danes so vidne terase polj, kjer so gojili pridelke, da so se preživeli. Pomemben je vodni izvir, ki jim je omogočil bivanje na višini 520 metrov nadmorske višine. Izvirska voda je dajala pogoje za preživetje na Školju za dalj časa, zato so Rimljani zgradili 11 metrov visok vodni stolp, ki zelo dobro ohranjen stoji še danes. To je ena izmed največjih ohranjenih antičnih gradenj v Sloveniji. Zbiralnik vode je hkrati služil kot obrambni in opazovalni stolp. Kasneje služi za zavetje vaščanom pred Turki. 

Na sredi Školja stoji obnovljena cerkvica sv. Pavla. To je zelo eminentna lokacija z bogatimi razgledi po spodnji Vipavski dolini. Zgodovina cerkve ni znana. Verjetno je bila zgrajena v srednjem veku, na rimskih zgodnjekrščanskih temeljih. Svetišče je bilo posvečeno leta 1521. Na ostalinah cerkve so leta 1947 v spomin na žrtve druge svetovne vojne in v zahvalo za mir domačini iz Kamenj in okolice pozidali cerkev. Povsem obnovljena je bila pred nekaj leti. Posebnost te cerkve je, da ima vzidan spomenik padlih fantov in deklet v letih 1940–1945 v NOB, doma izpod Čavna. Cerkev krasi zelo lepa kamnita škrabca in izklesana misel: »V času ti govorim, o večnosti«. Kot zanimivost, kamen je bil klesan tudi izpod rok kamnoseštva iz Dutovelj.

Do Školja vodi več poti, lahko se peljete z avtom do konca vasi, mimo Kapelice. Urejeno je parkirišče za nekaj avtomobilov. Od tam je hoda ne več kot pol ure, po lepi poti. Če si želite bolj strmega vzpona po ostankih rimske ceste pa lahko parkirate ob šoli in se levo ob potoku podate strmo navzgor proti vrhu Školja. Pot zahteva nekaj previdnosti, ni za slabo vreme in je primerna bolj za vzpon kot sestop. Tik pod vrhom boste prišli direktno do Vodnega stolpa.  

Cerkev Sv. Pavla spada pod Župnijo Kamnje. Glavni shodi so na velikonočni in binkoštni ponedeljek, na sv. Peter in Pavel (29. junija) ter na Vse svete.

 

Viri: 

https://www.mojaobcina.si/ajdovscina/novice/pohajanje-po-skolju-sv-pavla-nad-vrtovinom.html 

- lastni viri