SEPTEMBRA PRAZNUJE ZAVETNICA KREPELJ SV. NOTBURGA

Sveta Notburga goduje 14. septembra. Je zavetnica služkinj, kmetov, bdi nad materami za srečen porod, proti boleznim živine in pri kmečkem delu, zato so še v starih časih kmetje z bližnjih vasi radi hodili na božjo pot v Kreplje. 

Sv. notburgaNotburga se je rodila leta 1256 klobučarju in kmetiču v tirolskem mestu Ratenburg. Mati jo je dobro vzgojila in jo predvsem učila, naj povsod v naravi gleda Boga. Stara osemnajst let, je šla Notburga služit v bližnji grad. Tam je bila najprej dekla, potem vratarica in slednjič kuharica. S privoljenjem graščakinje je veliko razdala revežem. Po gospodarjevi smrti je prešel grad v last njegovemu sinu; ta sicer ni bil napačen človek, toda preveč pod vplivom skope in trdosrčne žene. Notburgi ni dovolila podpirati siromakov, češ, kar preostaja, naj raje dobe prašiči. Ko je Notburga nekoč nesla siromakom, kar si je bila odtrgala od ust, jo je mladi grof prestregel in z ženo sta ji takoj odpovedala službo.

Notburga je šla služit k nekemu kmetu v vas Eben. Izgovorila si je, da bo smela vsako soboto pustiti delo, brž ko bo pri bližnji cerkvi sv. Ruperta zazvonilo k nedelji, da se bo pripravila za Gospodov dan. Neko soboto ob žetvi je bilo posebno veliko dela. »Delo moramo dokončati, Notburga,« je dejal kmet. Dekla je odvrnila: »Naj srp odloči med teboj in menoj, gospodar.« Notburga je tedaj dvignila srp, izpodmaknila roko in srp je obvisel sam v zraku. Njivo, na kateri naj bi se to zgodilo, ljudje še dandanašnji imenujejo »božja njiva«.

Z Notburgo je od gradu, kjer je prej služila, odšel tudi božji blagoslov. Gospodarica je zbolela in spokorno umrla. Notburga si je bila izprosila od gospodarja, da je smela iti bolnici streč. Ko se je pozneje grof oženil z blago Marjeto, sta vzela Notburgo nazaj in spet je bila gradu v blagoslov. Tam je Notburga tudi umrla, stara oseminštirideset let.

 

Svetnico upodabljajo s srpom v zraku, na polju ob žetvi. Znane pa so tudi druge podobe kot dekle, s hlebcem v predpasniku in vrčem mleka. 

Misel: »Poglej, Notburga, kako cvetlice lepo proti soncu gledajo; tako moraš tudi ti vedno gledati proti Bogu in v molitvi k njemu povzdigovati svoje srce.« (materin izrek)


Sveta Noburga pa je bila čislana kot svetnica in zavetnica tudi širše. Njej so posvetili knjigo v slovenskem jeziku že davnega leta 1892. Kdor si jo želi prebrati je na voljo v celoti tu. Zanimvost za vse pa je, da je bila celo zavetnica enega od sedmih oltarjev cerkve Matere Božje na Blejskem jezeru. Zdaj jo baje krasi le še manjša podobica. 

 

 

Več informacij o zgodovini cerkve v Krepljah je dostopnih TU 

 

 

 

 

Vir:

svetniki.org

- www.dlib.si