Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 5. 01. 2020

Zgodba o treh modrecih

Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Mt 2,1-12)

Pred nami je skoraj pravljična zgodba o modrih, svetih treh kraljih. Od kod so se vzeli, kako so se našli, kaj jim je pomenilo pokloniti se kralju. Kam so odšli in kako so s tem dogodkom živeli naprej.

Odgovore na vsa ta vprašanja in o njihovem namenu mogoče največ povedo darovi, ki so jih prinesli: zlato, kadilo in mira. Ti darovi simbolizirajo:

. zlato Kristusovo kraljevsko dostojanstvo ("Judovski kralj");

. kadilo njegovo mesto večnega velikega duhovnika;

. mira, ki so jo judje uporabljali za maziljenje trupel, že ob njegovem rojstvu spominja na njegovo trpljenje in smrt.

Kaj nam ti darovi povedo?

Zlato – da so kralji spoznali to, kar je moral Jezus povedati Pilatu v sodnem procesu: Nobene oblasti ne bi imel, če bi ti ne bila dana od zgoraj. Vsaka oblast je od Boga. Samo Bog ima resnično oblast, vse naše delo je lahko v nadaljevanju Njegove oblasti ali pa v nasprotovanju le tej.

Kadilo – čast in slava gre samo enemu velikemu duhovniku, Bogu. Naša čast je prav tam, kjer se razodeva božja čast, v jaslih. Naša slava je poveličanje človeka, na križu. Vsa naša čast je v otroškem srcu, ki posluša Boga. Je v ljubečem človeku, ki je pripravljen v ljubezni iti do konca, na križ.

Mira – kralji z miro priznajo, da je v božjih rokah vse tako življenje kot smrt, veselje in trpljenje. Ko se mu poklonijo priznajo, da je vsako veselje prazno, če ni v spoštovanju božjega načrta. Prav tako pred novorojenega kralja prinašajo svoje trpljenje. To dobi pravi smisel le v božji luči.

3 kraljiTrije kralji torej prihajajo pred božjega otroka, da priznajo Bogu, da je v njegovih rokah tudi njihova oblast, da si slave in časti ne lastijo in da sta v njegovih rokah tako življenje kot smrt.

Pred nami niso le trije kralji, pred nami je pot kraljev, pot ki so jo izbrali tisti, ki so se mu poklonili in pot tistih, ki so ga skušali izriniti iz svojega življenja. Izbira je naša. Ni pomembno kje smo v puščavi ali zeleni dolini, ali smo pri tem ali onem delu, pri razvedrilu ali polni trpljenja. Kot trije modri kralji se lahko tudi mi v vsem kar smo priklonimo njemu in v njem iščemo pot v polno življenje, pot Edinega kralja, pot človeškega dostojanstva otroka v jaslih in Gospoda na križu. Naj nas na tej poti spremlja moč novorojenega in zgled svetih treh kraljev.

 

Vir: povzeto iz članka na spletni strani http://www.mirenski-grad.si/