NOVA NAVODILA  v zvezi z epidemijo COVID-19 od 16. in 20. oktobra 2020 do preklica!

Slovenski škofje ordinariji so  sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Z dne 16.10.2020 so Navodila  dopolnjena na podlagi pripomb NIJZ in novih predpisov vlade Republike Slovenije ter naknadno z razglasitvijo epidemije z dne 19.10.2020 še dodatna navodila in obvestilo g. župnika z dne 20.10.2020. S tem navodilom prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije COVID-19, ki so bila v veljavi od 21. julija 2020.

OBVESTILO g. ŽUPNIKA: 

 

Z dnem 20.10.2020 so prepovedane vse svete maše v cerkvah in drugje z udeležbo vernikov. Isto velja za sveti krst in poroko. Svete maše, ki so napisane v oznanilih in objavljene na spletni strani župnije ter na oglasnih deskah pred cerkvami, bodo opravljene ob navedenem dnevu ob 19:00. uri v prvem tednu in ob 18:00. uri v drugem tednu. Svete maše bom imel sam ob določeni uri v cerkvi ali župnišču. Tisti pa, ki ste darovali namene se mi doma ob istem času pridružite v molitvi. Torej sami zmolite nekaj za določen namen. Mašo ob nedeljah bom imel sam ob 10:00 uri vedno za zdravlje župljanov in vseh ljudi. Zato bodo nedeljske svete maše opravljene v kasnejših dneh. Spremljajte torej oznanila. Če je še kakšno vprašanje ali za katero koli drugo stvar me lahko pokličete na mobitel.

Vse dobro ter ostanite zdravi, župnik Gašper 

 

NAVODILA SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE

 

1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov.
2. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov.

- Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše (prim. rimski obrednik Sveto obhajilo in češčenje evharistične skrivnosti izven maše, Ljubljana 1975).
- Duhovniki lahko določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure (še posebej ob nedeljah), ko lahko vernikom (posameznikom in družinam) podelijo sveto obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za potrebe Cerkve in prejmejo oznanila.
- Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
- Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.
- Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
- Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.

3. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.
4. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.
5. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Kateheti po navodilih Slovenskega katehetskega urada pripravijo snov za pouk osnovnošolske kateheze (verouka) po spletu. Župnik spremlja in tedensko preverja potek kateheze na daljavo.
6. Vsa župnijska srečanja (duhovne vaje, zakonske skupine idr.) se izvajajo na daljavo.

Vse informacije so dostopne na spletni strani Uradne spletne strani Slovenske škofovske konference: https://www.katoliska-cerkev.si/od-torka-20-oktobra-2020-v-vseh-oranznih-in-rdecih-statisticnih-regijah-velja-prepoved-izvajanja-verskih-obredov-z-verniki

 

Enostavna navodila za udeležbo pri obredih in pri sv. spovedi so podana v spodnjih infografikah: 

 


[1] 2 3 >