NOVA NAVODILA  v zvezi z epidemijo COVID-19 od 21. julija 2020 do preklica!

Slovenski škofje ordinariji so  sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Navodila so dopolnjena na osnovi pripomb NIJZ in novih predpisov vlade Republike Slovenije. S tem navodilom prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije COVID-19, ki so bila v veljavi od 30. junija 2020. Z ozirom na prejšnja so v novih navodilih zapisane naslednje novosti:

1. Ob nedeljskih in prazničnih svetih mašah verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik (škatlo ipd.) oddajo list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). V primeru delavniških svetih maš oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.

2. Pogostitve in posebni programi druženja po svetih mašah do nadaljnjega niso dovoljeni.
3. Svete Birme so do nadaljnjega vedno na prostem, izjemoma v cerkvi.

CELOTNA NAVODILA SO NA VOLJO TU.

Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v cerkev si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva). 

Udeležba pri sveti maši ali drugih obredih je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. 

Enostavna navodila za udeležbo pri obredih in pri sv. spovedi so podana v spodnjih infografikah: 

 


[1] 2 3 >