Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 14. 12. 2020

PRIZADEVAJMO SI, DA ZASVETI BOŽIČNA LUČ

Božično veselje, ki ga ponujajo sodobni mediji in televizija so le kulisa veselja in sreče, ki pa ne pride do srca. Adventni čas je čas teme, tihote, poglabljanja vase ter duhovna priprava na Božič. Zviti trgovci pa so tihi in vsebinsko bogati adventni čas prekrstili v »veseli december«!

jasliceZa kristjane nastopi pravo veselje in luč šele z rojstvom Jezusa. Na praznik Jezusovega rojstva se je treba duhovno pripraviti. Nekdaj je duhovna priprava obsegala obiskovanje adventnih jutranjih maš (zornic), h katerim je šel vsaj en član družine iz vsake hiše. K zunanjim pripravam na božični praznik pa spada pripravljanje jaslic, kar je bilo nekdaj opravilo moških, ter pospravljanje domov in skrb za praznične dobrote, s čemer se je ukvarjal ženski svet. Zadnje čase so se za lepo družinsko pripravo na Božič uveljavili adventni venci s štirimi svečami, ki se postopno prižigajo na štiri adventne nedelje, molitev ob vencu in branje zgodb iz adventnega koledarja. 

Priprava na Božič je pomembna. Še posebej letos, ko po vsej verjetnosti ne bomo mogli k skupni sveti maši v cerkev. Kljub temu ni razloga, da ne bi praznovali lep Božič. Nekaj razmišljanj je z nami delila na spletni predstavitvi sestra Rebeka Kenda, ki je osvetlila pomen praznovanja, priprave na Božič v družinskem krogu in Jezusovega rojstva. Na Božič se pripravi najprej človek sam, s telesom, dušo in duhom. Le  tako lahko prispevamo k skupnim družinskim pripravam, notranjim in zunanjim. Delo si razdelimo in sodelujemo vsi. 

Celoten prispevek je dostopen TU

priprava na božič