Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 29. 11. 2020

ADVENTNI ČAS JE ČAS PRIČAKOVANJA IN PRIPRAVE NA BOŽIČ

Čas duhovne in bogoslužne priprave na božič začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos 29. novembra, in ga sklenemo v tednu po četrti adventni nedelji na sveti večer, 24. decembra.

Adventna svečaIme advent izhaja iz latinske besede adventus, ki pomeni prihod. Zato je to čas, da se vsak pri sebi vpraša, ali je pripravljen na Jezusov prihod, bodisi njegovo rojstvo bodisi drugi prihod, ki ga pričakujemo kristjani. Vprašamo se lahko o odnosu med mano in Bogom oziroma o tem, kakšne spremembe lahko naredim, da bom bolj odprt in pripravljen, a ne samo za sprejemanje Boga, ampak tudi sočloveka.

 

Kristjani verujemo v Gospodovo nevidno prihajanje v srca ljudi po delovanju Svetega Duha oziroma v skrivnostno Božjo navzočnost v srcu vsakega človeka, kar lahko razumemo in dojemamo samo v moči vere. Za kristjane je pomembna notranja priprava v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post, dobra dela ali miloščino.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami. Naraščanje luči, ko vsako nedeljo prižgemo novo svečo pa simbolizira rast dobrega v življenju. Adventni venec je naša skupna točka k molitvi. Molimo v družini, ob adventnem vencu, molimo za bližnje, sorodnike, sosede, prijatelje in druge usmiljenja potrebne. 

O pomenu in pripravi adventnega venca smo podrobneje pisali že lani: http://zupnija-dutovlje.rkc.si/index.php/content/display/96. Adventni venci naj bi bili izvirno narejeni brez dodatnega okrasja in to z namenom, da pride do izraza simbolika. Če jih že okrašujemo pa izberite naravne materiale. V letošnjem adventnem času bomo molili predvsem za zdravje in zato, da se čim prej zberemo pri molitvi v naši domači cerkvi.  

Spodbude slovenskih škofov za adventni čas v letu 2020, si lahko preberete na tej spletni povezavi:  https://katoliska-cerkev.si/spodbude-slovenskih-skofov-za-adventni-cas-2020.

Pri tem zelo pogrešamo melodijo adventnih pesmi, ki nas ves mesec pripravljajo na prihod Božjega deteta, zato vam podarjamo eno izmed venčka lepih slovenskih adventnih pesmi: