Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 18. 09. 2020

SVETI MIHAEL ZAVETNIK CERKVE V SKOPEM PRAZNUJE GOD 29. SEPTEMBRA

Le redko se zgodi, da se v enem mesecu zgodi toliko cerkvenih praznikov in slavnostnih dogodkov, kot se je pripetilo letos v septembru. Slavje Svete Birme smo lepo obeležili v Dutovljah pred cerkvijo, na prostem. S svojo navzočnostjo nas je  počastil gospod škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je vodil obred Sv. Birme, za kar se mu lepo zahvaljujemo. V svoji pridigi je poudaril nekaj pomembnih sporočil pomembnih za življenje in za cerkveno skupnost, katere del smo. 

Sredi meseca bomo počastili god Sv. Notburge v Krepljah. Tudi tu je predvidena sv. maša na prostem, zato, da se je lahko udeleži čim večje število vernikov. Na Slomškovo nedeljo, 27. septembra, pa bodo praznovali otroci 4. razreda, ki bodo prejeli prvo Sveto Obhajilo. 

Tako slavnostno, se bo zaključil mesec september in odprl roževenjski mesec oktober, ki vabi vse katoličane po svetu, da vsak dan v mesecu oktobru molijo sveti rožni venec. Na prvo nedeljo v oktobru, na rožnovensko nedeljo bomo praznovali god zavetnika naše podružnične cerkve v Skopem, Sv. Mihaela. 

Sveti Mihael je eden izmed treh, zelo priljubljenih verskih likov katoliške cerkve, tria nadangelov: Mihael, Gabrijel in Rafael. Več o njihovem življenju in delu, najdete na tej spletni povezavi: https://svetniki.org/sveti-mihael-gabrijel-rafael-nadangeli/

Skopo

Majhna, a prijazna cerkev na vrhu vasice Skopo, je vidna že od daleč. Prav lepo se spogleduje s cervijo sv. Jurija v Dutovljah. 

Baročno cerkev Sv. Mihaela sestavljajo pravokoten prezbiterij, višja in širša pravokotna ladja in zvonik. Notranjost hrani bogato baročno opremo.Prva omemba cerkve v Skopem je že leta 1100, ki so jo povečali leta 1727. Vpisana je v register kulturne dediščine Republike Slovenije. Svete maše se obhajajo vsako drugo nedeljo in tudi med tednom. 

Vabimo vas, da molitev rožnega venca v oktobru sklenete s starodavnim spevom Pod tvoje varstvo pribežimo in z molitvijo svetemu nadangelu Mihaelu, ki nas varuje in spremlja v boju zoper zlo (prim. Raz 12,7-12). 

Pod tvoje varstvo pribežimo,
o sveta Božja Porodnica.
Ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah,
temveč reši nas vselej vseh nevarnosti,
o častitljiva in blagoslovljena Devica.

Sveti nadangel Mihael, 
brani nas v boju.
Bodi nam v pomoč zoper zlobnost in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga Bog,
ponižno za to prosimo.
In ti vodnik nebeške vojske,
Satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo pomočjo v pekel pahni.
Amen.