Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 8. 01. 2021

Sveta neža je zavetnica Krajne vasi

Sveta Neža je zavetnica podružnične cerkve v Krajni vasi. Goduje: 21. januarja, zato je v naši župniji še posebej čislana, saj praznuje prva v novem cerkvenem letu. 

Sveta nežaČastimo jo kot devico in mučenko. Je zavetnica čistosti, devic, skavtinj, vrtnarjev, otrok, zaročencev, živali, zlasti ovac, pastirjev, ovčarjev. To nekako sovpada tudi z njenim imenom, ki izhaja iz latinskega imena Agnes, ki ga razlagajo iz grške besede hagne »čista, nedolžna«, ali iz latinske besede agnus »jagnje«. Zato je tudi večkrat upodobljena z jagnjem v naročju. Slike prikazujejo mlado dekle z dolgimi lasmi (z njimi si je zakrila telo), upodabljajo pa jo tudi na grmadi. Poleg tega je njen atribut tudi palma kot simbol mučeništva.

 

 

 

Kakšna je zgodba te krhke, mlade svetnice?

Rodila se je v 3. stoletju v Rimu, v Italiji, Komaj trinajstletno Nežo, hčer plemenitih rimskih staršev, lepo in bogato, je vzljubil in zasnubil sin cesarskega namestnika Simfronija - tedaj so se v Rimu dekleta zaročala še čisto mlada - a ga je odklonila, ker se je bila zaročila nebeškemu Ženinu. Rekla je: »Da sploh morem ugajati še komu drugemu, to je že razžaljenje za mojega Ženina. On me je prvi izvolil, on me bo imel. Naj umrje telo, ki me dela všečno očem, katerim ne maram ugajati.« Te besede ji polaga v usta sv. Ambrož. Zato jo je užaljeni ženin baje sam naznanil, da je kristjanka.

Mučeništvo: Najprej naj bi jo odpeljali v bordel, kjer jo je prefektov sin hotel posiliti, a je mrtev padel po tleh, Neža pa ga je z molitvijo obudila. Sodnik jo je nato hotel sežgati na grmadi, pa je plameni, ki so jo obdajali, niso niti osmodili. Na koncu naj bi jo neki vojak zabodel z mečem oz. ji odsekal glavo.

Običaji: Na god svete Neže v njeni cerkvi v Rimu vsako leto blagoslovijo dva jagenjčka, ki ju potem zakoljejo na veliki petek v spomin na velikonočno jagnje Jezusa Kristusa, iz njune volne pa stkejo palije za nadškofe. Na praznik apostolov Petra in Pavla papež te palije blagoslovi, nato pa jih shranijo v pozlačeno bronasto skrinjico na grobu sv. Petra in delijo na novo imenovanim nadškofom.

Sveta Neža je tudi na slovenskih tleh priljubljena svetnica. O njej se najde tudi kakšen pregovor kot na primer, da »sveta Neža kuram ritke odveže«, ker v tem času kokoši spet začnejo nesti jajca. Ponekod so na njen god v cerkvi darovali volno, vreme na njen god pa napoveduje letino (če je sončno, bo sadje črvivo). Dekleta so se ji včasih priporočala tudi za ženina.

Vir: povzeto iz tednika Družina. 

 

Več o cerkvi v Krajni vasi lahko preberete tudi na tej povezavi.