Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 3. 11. 2021

Inavguracija drugih največjih orgel v Sloveniji izjemen dogodek

Nove orgle na koru stolnice Marijinega vnebovzetja v Kopru bodo zadonele to soboto 6.11.2021. Koprska škofija je zato pripravila inavguracijski festival novih orgel, ki bodo navdušence orgel in sakralne glasbe razvajale ves november do začetka novega leta. Lepa priložnost za vse, ki poznajo orglsko glasbo in tiste, ki niso še slišali veličastnih zvokov tako mogočnega glasbila. Nekatera predvajana dela bo mogoče slišati prvič. Posebej za orgle koprske stolnice so orgelska dela napisali Bojan Glavina, Matej Kastelic in Klara Mlakar.Celoten program je na voljo TU.

Orgle v koprski stonici so prenovili s pomočjo subvencije posebnega razpisa za dodelitev koncertnih orgel iz dvorane Tonhalle v Zürichu. Gre za največje cerkvene orgle v Sloveniji, ki so po velikosti takoj za orglami v Cankarjevem domu. Poleg bogoslužju bodo namenjene tudi koncertni dejavnosti. Obnovo so izvedli slovenski mojstri iz Orglarske delavnice Maribor iz Hoč pod vodstvom Andreja Dvoršaka. Velike štirimanualne simfonične orgle imajo 68 registrov. Leta 1988 sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer po načrtih francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja (1930–2019). Leta 2018 so v koprski stolnici začeli pripravljalna, arheološka in gradbena dela, ob koncu lanskega leta pa so začeli instrument postavljati. 

Orgle KoperOrgle bodo prvič uradno zadonele v soboto 6.11.2021 z bogoslužjem blagoslovitve, pri katerem bodo sodelovali organist Mirko Butkovič, dirigenti Miran Bordon, Matej Lazar in Valentina Baričič ter Združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre. Veliki slavnostni inavguracijski koncert bo dan kasneje, v nedeljo 7.11.2021, izvedel Pier Damiano Peretti, profesor na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju (sočasno ga bo mogoče spremljati prek spletne strani Orgel koprske stolnice). Titularni organist koprske župnije je postal Mirko Butkovič, ki je pred štirimi leti predlagal kandidaturo na razpisu za pridobitev orgel in je pozneje sodeloval pri delu projektne skupine. Miran Bordon pa je postal skrbnik orgel. Koprski župnik Primož Krečič je napovedal tudi sodelovanje s koprsko glasbeno šolo in umetniško gimnazijo pri vzpostavitvi pouka orgel ter povezovanje z akademijo za glasbo ter drugimi domačimi in tujimi centri orgelske glasbe. Za dokončane financiranja izvedbe projekta se do prihodnjega leta še zbirajo donacije.

carpaccio V koprski župniji so poudarili, da so namestitev novih orgel sklenili natanko šest stoletij po tem, ko so leta 1421 prvič zabeležili podatek o obstoju orgel v Kopru. S tem bodo sakralni prostor, v katerem domujejo dela vrhunskih slikarjev Vittoreja in Benedetta Carpaccia, še dodatno obogatili.

 

 

Za uspešno opravljeno delo čestitamo vsem nosilcem projekta in predstavnikom koprske škofije tudi verniki iz Župnije Dutovlje.   

 

 

Vir: 

- Časnik Delo

- Katoliška cerkev