Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 21. 08. 2021

Dutovlje krasi obnovljena kapelica svetega Roka

Na praznik svetega Roka smo blagoslovili kapelico svetega Roka na začetku Dutovelj. Krajani in župljani Dutovelj smo se kar nekaj časa vozili mimo kapelice svetega Roka, ki ni bila v preveč dobrem stanju. Ob njej stoji star kostanj, ki je bil poraščen z bršljanom, ki se je sčasoma razrasel čez kapelico. Kapelica je dobro kljubovala različnim vremenskim razmeram in raznolikim tveganjem v burnih preteklih časovnih obdobjih. Hkrati, ker stoji tik ob cesti, je bila deležna veliko prahu. V kapeli je bila slika svetega Roka, ki jo je zob časa načel. Na nekaterih delih je bila uničena zato je bila potrebna obnove.

Kapelica stoji na občinski parceli, zato smo  s krajevno skupnostjo prišli na idejo, da bi jo polepšali in obnovili. Krajevna skupnost je bila pripravljena obnovo financirati. G. Srečko Rože, ki je doma iz bližnjih Krepelj je kapelico obnovil. Odstranil je bršljan s kapelice, jo očistil ter odzadaj in ob straneh utrdil, olepšal in prepleskal. Obnovil  je tudi železa vrata, namesto slike pa iz Sicilije priskrbel kip svetega Roka. Tako smo obnovljeno kapelico svetega Roka na njegov praznik blagoslovili skupaj s krajani in predstavniki Občine ter Krajevne skupnosti. 

Zahvaljujem se predsednici krajevne skupnosti ga. Nevi Filipčič za sredstva, za obnovo ter g. Srečku Rožetu, ki je kapelo obnovil. Kako primerno je, da smo v tej korona epidemiji to naredili. Sveti Rok je zavetnik pred kužnimi boleznimi. Naj bo to zahvala in priprošnja. Naj nas varuje pred vsemi nalezljivimi boleznimi.   

Zapisal: župnik Gašper Lipušček.