Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 30. 10. 2021

VSI SVETI NAJ BODO PRAZNIK UPANJA

Praznik vseh svetih 1. november,  ki velja za slovesni in zapovedani praznik, se je na slovenskem utrdil kot praznik spomina na preminule sorodnike, znance in prijatelje. Običajno se zberemo ob grobovih, da prikličemo spomin na njih in pustimo, da spomin ostaja živ. O prazniku vseh svetih je zapisano: “To je slovesni godovni dan naših dragih, v Kristusu starejših bratov in sester, ki so dober boj izbojevali, tek dokončali, vero ohranili (prim. 2 Tim 4,7). Zdaj se radujejo v neizrekljivem in veličastnem veselju (prim. 1 Pt 1,8), s svojim zgledom svetijo tudi nam, kažejo kako priti do zmage ter nas podpirajo s svojo priprošnjo, ki je v zelo veliko oporo naši slabosti.”  Tudi zato smo si na ta dan, ali v tem tednu vzeli čas, in obiskali tudi bolj oddaljene grobove sorodnikov. Letos to žal ne bo možno. 

Praznik vseh svetih je vesel praznik, ki vlije vsako leto veliko tolažbe in poguma vsem, ki so podali na pot Kristusovih blagrov, da morejo s potrpežljivostjo in ljubeznijo zmagovati nad svojimi notranjimi in prav tako zunanjimi bridkostmi in težavami (prim C 8). Naj bo letošnji praznik Vseh svetih  tudi praznik upanja. To je tudi priložnost, da se ozremo tudi vase, preverimo ali smo pravi Kristjani, ki nosimo v srcu dobro in to dobro tudi uresničujemo v svojem vsakdanjem življenju. Apostol Pavel je v prvem pismu Korinčanom o razliki med zemeljskim in nebeškim ‒ večnim védenjem zapisal: “Zdaj gledamo z ogledalom, v uganki, takrat pa iz obličja v obličje. Zdaj spoznavam deloma, takrat pa bom spoznal, kakor sem bil spoznan.” (1 Kor 13,12). 

Na praznik vseh svetih se torej ljubeče spominjamo vseh naših rajnih, ki se že veselijo v večni Božji svetlobi. V molitvi pa se jim priporočimo tudi sami, naj pri Bogu posredujejo za naše slabosti in šibkosti, da se jim bomo nekoč, ko bo umrlo naše umrljivo telo, pridružili tudi mi. 

ziva svecaPriporočamo, da če že prižigate sveče na grobovih, da izberete ekološke ali elektronske sveče in prispevate k manjšemu onesnaževanju okolja. Ali pa postavite v središče groba t.i. živo svečo, rdeče resje, krizantemo ali drugo rastlinje, ki spominja na luč. G. Župnik pa vabi vse, ki boste obiskali grobove, da namesto kakšne dodatne sveče ali cvetja darujete za ljudi v stiski ali za maše za pokojne.