Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 9. 12. 2019

V ADVENTU JE MANJ VEČ

Advent pripravaV današnjih časih, ko smo oblegani s številnimi reklamnimi sporočili preko vseh medijev, od radia, televizije in interneta, je težko ostati osredotočen na pravi pomen adventa. Živimo v hiper potrošniški družbi in za trgovce je predbožični čas idealen, da povečajo prodajo. Svet še nikoli ni živel v tako velikem materialnem izobilju. Kaj pa duhovno? Materialne dobrine, darila in drugi užitki ne bodo prinesli notranjega zadovoljstva. Darovanje ni napačno, če je iskreno, skromno in s pravim namenom. Veliko daril lahko naredimo tudi sami- spečemo piškote, izdelamo voščilnico, spletemo nogavice ali izdelamo kakšno drugo uporabno stvar. Če bomo sami nekaj naredili, bomo dali del sebe drugemu.

Adventni čas je namenjen predvsem premisleku. Pomembno je, da se v življenju ustavimo in da razmislimo o svojem duhovnem življenju in svojem odnosu do Boga in bližnjega. Janez Krstnik sreča Boga v puščavi in zavpije: »Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze! Vsaka dolina naj se napolni in vsaka gora in hrib naj se zniža!« (Lk 3,4-5). Puščava je simbol tišine. Tišina pa je vratar notranjega življenja. Ali ni res, da se v tišini človek sreča sam s sabo? Takrat začutimo, po čem v resnici hrepenimo in kaj pravzaprav iščemo.

Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.

Spominjati se preteklosti: Praznovati in premišljevati o Jezusovem rojstvu v Betlehemu. Gospod je že prišel in se rodil v Betlehemu. Utelesil se je, postal človek, poln skromnosti in uboštva. Prišel je kot kdorkoli od nas, človek med ljudmi. To je bil njegov prvi prihod.

Živeti v sedanjosti: Kar pomeni, da vsak dan našega življenja doživljamo »prisotnost Jezusa Kristusa« v sebi in da je On po nas prisoten v svetu. Živeti v pravičnosti in ljubezni, vselej budni; hoditi po Gospodovi poti.

Priprava na bodočnost: Čakamo na Njegov drugi veličasten prihod, ki nam bo prinesel odrešenje in večno življenje brez trpljenja. V Evangeliju nam pogostokrat govori Jezus Kristus o paruziji in pravi, da »ne vemo ne dneva ne ure«, ko se bo to zgodilo. Zato nas Cerkev v Adventu vabi, da se pripravimo na ta dogodek s pregledom naše preteklosti in načrtovanjem naše bodočnosti.

PremišljevanjePregled: Izkoristiti moramo ta čas za razmislek o tem, koliko smo bili doslej dobri, in kaj bomo storili, da bomo boljši kot do zdaj. Pomembno je, da se v življenju ustavimo in da razmislimo o svojem duhovnem življenju in svojem odnosu do Boga in bližnjega.

Načrtovanje: V Adventu moramo načrtovati, da bomo dobri ne samo v tem času, temveč vselej. Premisliti moramo, kaj nas najbolj stane in naredimo sklepe, da ne storimo istih napak.

 

Adventni venček je stična točka v teh dneh za celo družino. Vsak večer molimo in prosimo Boga za zdravje, mir, za dobro.

Izkoristite letošnji advent, da boste pričakali Jezusovo rojstvo kot Marija, v miru, veselju. Ko se boste zbrali pri nedeljskem kosilu, prižgite sveče na adventnem venčku, molite skupaj in Jezus, Emanuel, naj bo z vami.

 

Vir: 

-  http://zupnija-race.rkc.si/index.php/content/display/1136/20/20

https://si.aleteia.org/