Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 30. 04. 2020

Spet kliče nas venčani maj

Šmarnice so še vedno ena najbolj priljubljenih ljudskih pobožnosti na Slovenskem. Marijino posebno češčenje v mesecu majniku sega že v 16. stoletje. Pobožnost, ki so jo začeli imenovati po majniških cvetlicah, šmarnicah, so kmalu pričeli opravljati tudi zunaj cerkve – na vasi, pri kapelicah in znamenjih. Tako se je splošno udomačila.

Šmarnice spremljajo tudi Marijine pesmi. Na slovenskem jih poznamo veliko. Lepo bi bilo, da bi se otroci naučili vsaj eno od pesmic. Izberete si jih lahko TU.

Šmarnice 2020Slovenski katehetski urad je v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo tudi letos pripravil šmarnično branje za mesec maj. Zgodbe za otroke z naslovom Največji dar je napisala Marjeta Cerar, dr. Bogdan Dolenc pa je v zgodbah za odrasle strnil življenjepis, v katerem se nam predstavi Sveti Janez Henrik Newman. V knjigi Bogdana Dolenca Sveti Janez Henrik Newman spremljamo življenjsko pot Janeza Henrika Newmana (1801–1890), spreobrnjenca iz anglikanske cerkve v katoliško, ki ga je papež Frančišek leta 2019 razglasil za svetnika. Njegova osupljiva pot je prepletena s splošnim dogajanjem na britanskem otočju, kjer je Newman desetletja poglabljal svojo vero in odnos z Bogom. Med ljudi se vedno znova vrača s svojimi teološkimi spisi ter molitvami, kjer lahko tudi sami občutimo njegovo navdihujoče kardinalsko geslo: Srce govori srcu.

 

Kdor ne bo mogel k sveti maši v maju, zaradi različnih razlogov in omejitev, ki še vedno veljajo zaradi pandemije, bodo na spletni strani Slovenskega katehetskega urada (SKU)  vsak dan dostopne povezave do šmarnic tako za otroke kot za odrasle (http://sku.rkc.si/2020/04/28/smarnice-za-otroke-2020-najvecji-dar/). Na isti spletni povezavi je možen tudi ogled prenosa Šmarnic po župnijah. Na Radiu Ognjišče bo šmarnice za otroke bral Jure Sešek v oddaji Bim bam bom ob 10.15 (dostopne tudi v arhivu), spremljali pa jih boste lahko tudi na TV Exodus.