Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 25. 06. 2020

Sveti Tomaž zavetnik cerkve v Pliskovici

Sveti Tomaž in Jezus»Ni se po naključju zgodilo, da Tomaž ni veroval in da mu je Jezus pustil dotakniti se svojih ran, pač pa po božji previdnosti. Dvomeči učenec se je dotaknil ran na telesu svojega Učenika in s tem ozdravil rane naše nevere. Tomaževa nevera je naši veri več koristila kakor vera drugih apostolov; zakaj ko je on po dotiku postal veren, je nam odvzel vsak dvom in utrdil našo vero.« (sv. Gregor)

Ime Tomaž je svetopisemsko ime, izhaja iz latinskega in starogrškega imena Thomas, to pa iz aramejske besede toma, kar pomeni »dvojček«. Isti pomen ima ime Didymus, Didim. Starejši pisatelji ga imenujejo tudi Juda Tomaž. Zaradi srečanja z Jezusom kot opisano zgoraj se ga je prijel izraz neverni Tomaž, ki se je v splošni rabi govora tako razširil, da je postal splošna prispodoba v primerih, ko nekdo vztraja pri tem, da ne verjame resnici.Ime Tomaž je v Sloveniji zelo razširjeno. nosi ga kar več kot 11.000 oseb in je 13. najpogostejše moško ime na slovenskem (Vir: SURS)

Rojen je bil v 1. stoletju, okoli Kristusovega rojstva, v kraju Galileja (Trahonitida), po ustnem izročilu mesto Paneas. Umrl je 21. decembra, leta 72. Ker je bil ribič in se je moral preživljati z delom svojih rok, domnevajo, da je bil doma iz preproste družine. Največ o njem izvemo iz Janezovega evangelija. On je tisti, ki je pripravljen, da gre z Jezusom tudi v smrt (»Pojdimo še mi, da z njim umrjemo.«), on ima pogum, da izpove dvom vseh (»… ne vemo, kam greš, kako bi mogli vedeti za pot?«) in on se, potem ko se sam prepriča, z vsem srcem oklene Vstalega (»Moj Gospod in moj Bog!«).

Po prastarem izročilu naj bi oznanjal evangelij v Indiji, zato ga ima indijska Cerkev za svojega ustanovitelja. Legenda pravi, da naj bi se srečal s sv. tremi kralji, jih krstil in postavil za škofe.

Sveti Tomaž je zavetnik cerkve v Plisovici. Cerkev leži na najvišji točki vasi. V baročni cerkvi  je bil včasih sedanji prezbiterij del cerkvene ladje, zakristija pa njen nekdanji gotski prezbiterij. Do leta 1752  je spadala pod komnsko župnijo. Po tem letu je vas pridobila svojo, ki je samostojno delovala do pred nekaj let. Sedaj je podružnica, ki spada v Župnijo Dutovlje. Majhno cerkveno občestvo aktivno deluje v verskem življenju Župnije in se vključuje ter povezuje tudi z ostalimi podružnicami. Vztrajno negujejo tudi cerkveno petje ob nedeljskih mašah in drugih priložnostih, ob orgelski spremljavi. 

Več informacij o Pliskovici je dostopnih tudi na tej povezavi: http://www.pliskovica.si/pliskovica.html