Avtor: Župnija Dutovlje Objavljeno: 18. 04. 2020

Zavetnik cerkve v Dutovljah, Sv. jurij

Sveti Jurij je zavetnik, poleg številnih mest, raznih viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, sedlarjev, kovačev, sodarjev, artistov, konj in živine, popotnikov, bolničarjev, ujetnikov, vojakov, jezdecev. Je priprošnjik proti vojnim nevarnostim, proti skušnjavam, za vreme, proti vročici, proti kugi, sifilisu, gobavosti, različnim kožnim boleznim. Je tudi eden izmed štirinajstih priprošnjikov v stiski.

glavni oltar- cerkve sv. Jurija Dutovlje

 

Upodobitve: upodabljajo ga kot viteza na konju ali brez njega, pogosto z zmajem, prebodenim s sulico ali mečem. Njegov atribut je poleg sulice tudi zastava z »Jurijevim križem«. 

Na Slovenskem mu je posvečenih kar 75 cerkva, od teh 39 župnijskih. Po njem so imenovani tudi številni kraji (Šenčur, Šentjurij, Šenturška gora, Sv. Jurij ob Ščavnici). Na jurjevo je po ljudskem koledarju začetek pomladi, ko je že vse zeleno. Zlasti v Beli krajini imajo sprevod z »zelenim Jurijem«. Na kmetih je bil to pomemben dan: hlapci so takrat menjali gospodarje in blagoslavljali so konje.

Sv. Jurij se je rodil v 3. stoletju (275/285) v Kapadokiji, danes Turčija, umrl pa leta 303/305 v mestu Lydda-Diospolis v Palestini. Ne glede na to, da je večina podatkov o svetem Juriju zavitih v številne legende, pa je bil vseskozi, zlasti po zaslugi križarjev, eden najbolj češčenih svetnikov v »starem« krščanskem svetu. Zanesljivo pa je, da je bil resnična zgodovinska osebnost, izpričan je tudi njegov grob v Lyddu. Dan ostaja med nami predvsem kot simbol boja proti zlu in predstavlja nenehni človekov boj s silami teme in greha, ki ga pooseblja zmaj. 

Cerkev svetega Jurija v Dutovljah je bila zgrajena leta 1450 in posvečena 13. julija 1450. Posvetil jo je tržaški škof Enej Silvij Piccolomini, ki je kasneje postal papež Pij II. Na desni strani ob glavnem vhodu v cerkev, se nahaja njegov doprsni kip.

Naj nam pomaga v boju zoper vse  slabo in hudo v nas in okoli nas. Izprosi pa naj nam, da bomo kot župnija duhovno rasli in bili med seboj povezani, kot ena družina bratov in sester v Kristusu! Sv. Jurij prosi za nas!